Nakskov Krøniken

Journalist Ulla Nygaard har skrevet en portrætbog om Nakskov, og fotograf Sonja Iskov har foreviget mange skønne mennesker og steder til bogen. Udgivet af forlaget ny-journalistik i 2006.

Nakskov Krøniken fortæller historien om byen og kommunen fra den ene kommunalreform i 1970 til den næste i 2006. Den gamle, stolte købstad og værftsby led en voldsomt nedtur da Nakskov Skibsværft lukkede i 1986.

Kommunen blev fattig, og fattigdommen blev forstærket af, at folk flyttede fra området efter lukningen af den altdominerende arbejdsplads. Befolkningen fik en skæv sammensætning med færre erhvervsaktive og mange ældre.

Den sociale slagside var en stor katastrofe for kommunens økonomi. Kun to ud af tre i den erhvervsaktive alder 16-66 år var erhvervsaktive – mens den sidste tredjedel var under uddannelse, på kontanthjælp eller på førtidspension.

Men Nakskov kom op af hullet. Et politisk systemskifte efter mere end 80 års socialdemokratisk bystyre vendte udviklingen i 1998. En sjælden alliance mellem borgerlige partier og venstrefløjen satte SF’eren Flemming Bonne Hansen i borgmesterstolen.

Den tidligere maskinarbejder fik en stærk makker i byens nye administrative førstemand, Jørn Husted Madsen. En ny forsyningschef kom til i slutningen af året 1998 – den lokale elektrikerdreng Leo Christensen vendte hjem og kom til at spille en hovedrolle i kommunens nye, aggressive erhvervsstrategi. Vestas Wind Systems anlagde en ny vingefabrik i 1999 efter forbilledligt kommunalt lobbyarbejde.

Forud for kommunalreformen og dannelsen af Lolland Kommune står Nakskovs borgmester stærkt. Hans parti får en lille tredjedel af samtlige stemmer i de gamle kommuner og to tredjedele af alle stemmer i Nakskov.

Flemming Bonne Hansen bliver dog ofret i det politiske spil mellem Venstre og Socialdemokraterne om at vinde flest borgmesterposter ved kommunalvalget i 2005 – men det er en helt anden historie.

Nakskov Krøniken forhandles af Nakskov Lokalhistoriske Arkiv. Tlf. 54 95 15 45.

 

Comments are closed.