I samlet flok – arbejdsliv på Aller

Arbejderhistorier fra ugebladskoncernen Aller fortalt af journalist Ulla Nygaard og udgivet af forlaget ny-journalistik for Fællesklubben på Aller. Forsidefoto af fotograf Sonja Iskov.

Historier fra tidligere og nuværende arbejdere i Aller koncernen suppleres af de gamle referater fra protokollerne. De fortæller om tillidsmandens og tillidskvindens opgaver gennem tiderne hos den familieejede ugebladsgigant.

Bogen er udgivet i 2008 i anledning af Fællesklubben 75 års jubilæum.

Fra Fællesklubbens start i 1933 var det den unge 25 årige Claës Aller, der var chef for teknikken. Han tilhørte 3. generation i Carl Allers Etablissement, som blev grundlagt i 1873.

I dag ejes koncernen af 5. generation Aller, men det er for længst slut med, at familien er direkte med i driften af virksomheden.

Bogen beretter blandt andet om bombardementet af Aller i 1945. En beretning, som maskinsætter Axel Bjerg skrev ned i en klub-protokol kort efter aktionen fra det forhadte Schalburgkorps.

Der er fortællinger om genopbygningen af virksomheden og om arbejdernes nye sygekasse, som blev oprettet efter krigen. Og om mulighederne for at få lån af virksomheden til brændsel.

Bogen fortæller  om kriser og konflikter, men også om sejre og om det sociale liv på arbejdspladsen.

I 1960’erne og 1970’erne rekrutterede Aller flere store sportsnavne. Danske boksere i den absolutte elite arbejdede for Aller, her i blandt Hans Jørgen Jacobsen og Ralf Jensen. Ralfs lillebror Birger Jensen blev landsholdsmålmand og professionel i belgiske Brügge.

Medarbejderne hos Aller har siden 1980’erne oplevet flere store økonomiske kriser. Ved skiftet til det nye årtusinde flyttede Aller sit trykkeri til Taastrup, og Fællesklubben havde nu medlemmer på to adresser. Sådan er det fortsat, efter hovedsædet byggede nyt domicil ved havnefronten nær Fisketorvet i 2009.

 

 

Comments are closed.