Brugsen i landsbyen

Dette portræt af Lellinge Brugsforening er skrevet af journalist Ulla Nygaard og udgivet for Lellinge Brugsforening af forlaget ny-journalistik. Bogen blev til i anledning af, at Dagli’ Brugsen i Lellinge havde 100 års jubilæum.

Bogen fortæller om landsbyen Lellinge, som ligger i trekanten efter Køge Bugt Motorvejens deling mod syd til Rødby og mod vest til Odense.

For 100 år siden var det byens driftige mænd, der stiftede brugsforeningen. Det var i 1909, at de store bønder, sognerådsformanden og skolelæreren tog initiativet hertil. Dengang havde landsbyen små 400 indbyggere. I dag bor knapt 1000 mennesker i Lellinge.

Et hundrede år efter starten bor nogle efterkommere af brugforeningens stiftere fortsat i Lellinge, og de fortæller med stolthed om den betydning, den lokale brugs har og har haft for byen. Femte generation sidder i brugsforeningens bestyrelse i jubilæumsåret.

Lellinge Brugsforening gjorde sig bemærket i 1920 ved at ansætte en kvindelig uddeler. Agnes Jørgensen var en af de allerførste kvindelige ledere inden for FDB.

I det første af krigsårene var det de 14-årige lærlinge, der slæbte sække med mel og sukker ned fra loftet, så der kunne vejes af til husmødrene i landsbyen. Det var 50 kg. sække, de tog fat i, så der skulle udvikles muskler hos de unge drenge.

Lellinge Brugsforeningen var igen på mærkerne i starten af 1960”erne ved at indrette en selvbetjeningsbutik. Det var i 1961, at brugsen tog dette ambitiøse skridt.

Butikken har udviklet sig siden med udbygninger og tilbygninger, og den fremstår i dag som en venlig, moderne brugsforretning.

Fotograf Sonja Iskov har fotograferet. Desuden har Lellinge Lokalarkiv og borgere i landsbyen venligt udlånt billeder til bogen.

Brugsen i landsbyen forhandles af Dag’li Brugsen i Lellinge,
som ligger på Ringstedvej 210, 4600 Køge. tlf. 56 82 03 24.

 

 

 

Comments are closed.